Jeotermal Enerji Hizmetlerimiz

Jeotermal Aramacılık Hizmetlerimiz

Jeotermal Aramacılık Hizmetlerimiz

Jeotermal enerji projelerinin ilk adımı, hâlihazırda sahip olunan jeotermal ruhsat sahası sınırlarının içindeki, jeotermal rezervuar kapasitesinin en yüksek olduğu bölgeyi tespit etmektir. Bu açıdan, birincil hedef olarak tanımlayabileceğimiz başarılı bir sondaj çalışması ile jeotermal su elde edilecek kuyuların yerlerinin belirlenmesi aşaması, aynı zamanda, projenin yapılacak olduğu alanın belirlenmesi anlamına gelmektedir.

Medithermal Enerji olarak, jeotermal enerji yatırımlarınızın başlangıç aşaması olan arama safhasında, jeolojik model oluşturma çalışmalarımız ile jeokimyasal ve hidrojeolojik etütlerimiz aracılığıyla, ruhsat sahanız içerisindeki jeotermal rezervuarınızın özelliklerinin ortaya çıkarılması için yardımcı oluyoruz.

Aynı zamanda, ruhsat sahanızda yapılacak olan jeofiziksel çalışmalar için kapsamlı bir program hazırlayarak, yeryüzündeki haritalama çalışmalarından elde edilen verilerin ışığında, bunların üçüncü boyuttaki devamlarını görüntülemek için yapılmaları gerekli olan tüm çalışmaların detaylı programlarını çıkarıyoruz.

Tüm arama faaliyetlerimizin sonucunda elde ettiğimiz bilimsel verilerle, jeotermal rezervuarınızın en yüksek potansiyelini gözlemlediğimiz alanlar için, arama sondajı yer belirleme çalışması başta olmak üzere, jeotermal ruhsat kapasite raporu ve kavramsal model raporları ile ruhsat potansiyelinizi tüm ayrıntılarıyla ortaya koyan fizibilite raporlarını sizin için hazırlıyoruz.

Ruhsat sahası jeolojik model çalışmaları

Jeotermal ruhsat sahalarında yapılması gereken ilk çalışma, söz konusu sahaların jeolojik modellerinin oluşturulmasıdır. Bu bağlamda, herhangi bir ruhsat sahasında ekibimizle birlikte yerinde gerçekleştireceğimiz kapsamlı arazi çalışmalarımızdan önce, o bölgenin hem coğrafi, jeolojik, yapısal özellikleriyle ilgili literatür verilerini tarayıp inceleyerek, bölge hakkındaki bilgileri derliyoruz. Sahada yaptığımız detaylı jeolojik ve yapısal haritalama çalışmalarımızla hem ruhsat alanınızın sınırları içerisindeki hem de yakın çevresindeki birimlerin jeotermal rezervuar açısından özelliklerini ve yayılımlarını özenle belirliyoruz. Bahsettiğimiz bu çalışmaların tümünü, akademik tecrübeleriyle özel sektörde uzun yıllar boyunca edindikleri deneyimlerini bir araya getirerek gerçekleştiren uzmanlardan oluşan ekibimiz, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) veri tabanında birleştirerek yorumluyor ve ruhsat sahanıza en uygun jeolojik modeli sizin için oluşturuyor.

 

  • Literatür tarama çalışması
  • Jeolojik ve yapısal haritalama
  • Uzaktan algılama yöntemleri ile yapısal haritalama
  • 2-Boyutlu Coğrafi Bilgi Sistemleri (Geographic Information Systems – GIS) veri tabanı

Jeokimyasal ve hidrojeolojik etüt hizmetleri

Jeotermal kaynak odaklı detaylı çalışmalarımıza, jeokimyasal etütlerimizin ışığında yön veriyoruz.

Hidrojeolojik etütlerimiz kapsamında, ova ve havzalardaki yer altı suyu kaynaklarını geliştirme olanaklarını araştırmanın yanı sıra; yer altı suyu kaynaklarının nerelerde, hangi derinliklerde ve hangi kalitelerde bulunduğunu belirliyoruz. Yüzeye çıkan kaynak ve bölgedeki sondaj sıcaklık ve jeokimyasal verileri ile olası jeotermal emareleri arıyoruz.

Jeokimyasal ve hidrojeolojik etütlerimizde elde ettiğimiz tüm verileri Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) veri tabanına işliyoruz.

 

  • Toprak gazı (radon, karbondioksit, metan vb.) ölçümleri: Ülkemizin son derece hareketli olan tektonik ve jeolojik yapısı gereği, aktif faylar ve bunların ürettikleri büyüklü-küçüklü depremler potansiyel jeotermal sistemlerin belirlenmesi açısından ayrı bir önem arz ediyor. Fay/kırık süreksizliklerinin özellikle neotektonik zaman dilimine ait olanları, jeotermal akışkanlar için en etkin çıkış yolları. Yüzey aşınmasının fazlaca meydana geldiği ve/veya alüvyon dolguların bolca bulunduğu potansiyel jeotermal alanların bir kısmında fay, kırık ve benzeri yapısal süreksizlikleri ilgili yüzeyin jeolojisinde belirleyip tanımlamak oldukça zor bir aşama. Bu gibi alanlardaki aktif faylar, yapılan toprak gazı ölçümleri, jeofiziksel çalışmalar ve araştırma sondajları vasıtasıyla belirlenebiliyor. Diğer yöntemlere nazaran daha ucuz ve pratik bir yöntem olan toprak gazı ölçümleri (radon, karbondioksit, metan vb.) bu tip zorlu aramalarda sıkça tercih ediliyor.

Biz de jeolojik modeli oluşturmamızdan sonra, jeotermal ruhsat sahanız içindeki öncelikli alanları belirlemek için, diğerlerine nazaran daha uygun maaliyetli bir yüzeysel arama yöntemi olan toprak gazlarının dağılımlarını ölçerek, ruhsat sahanızın jeokimyasal özelliklerini belirliyoruz.

 

  • 2-Boyutlu Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) veri tabanı: Coğrafi Bilgi Sistemleri (Geographic Information Systems – GIS), coğrafi verilerin toplanıp derlenmesi, saklanması, yüksek teknolojinin ve son bilgilerin ışığında güncelleştirilmesi, değiştirilmesi, analiz edilmesi ve görsel ortama aktarılmasını sağlayan gelişmiş sayısal sistemlere verilen genel bir isim. CBS’nin veri yoğunluğuna bağlı olarak ekonomikliği, kullanım basitliği, güvenirliği, kolayca kopyalanabilirliği ve dolayısıyla başka kullanıcılarla paylaşılabilirliği, bu sistemlerin bizlere sağladığı en büyük avantajlarından. CBS’nin yardımıyla coğrafi bilgiye dönüştürülen bu dijital gösterimle büyük ve detaylı verilerin girişi, güncellenmesi, ölçümü, üst üste çakıştırılması ve birleştirilmesi, yakınlaştırılıp uzaklaştırılarak ölçekteki değişimlerin son derece kolay yapılabilmesi ve bunlar gibi daha birçok basit işlem, kâğıda basılı geleneksel haritalara oranla çok daha hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.

Jeofiziksel etüt hizmetleri

Ruhsat sahanızda gerçekleştirdiğimiz jeolojik ve yüzeysel arama faaliyetlerimizden sonra, rezervuarınızın fiziksel özelliklerini üç boyutlu olarak görüntülemek ve ortaya koymak adına, en son ve gelişmiş jeofiziksel araştırma yöntemlerini uyguluyoruz. Ekibimiz, gerek ruhsat sahanıza en uygun jeofiziksel yöntemin belirlenmesi, gerek ilgili yöntemin sahanızda yüksek donanım ve teknik şartlarla uygulanması, gerekse de jeofiziksel ölçümlerle elde edilen verilerin her biri kendi alanında deneyimli akademik uzmanlarımız tarafından yorumlanması aşamalarında sizlere destek sağlıyor.

Bu bağlamda, jeotermal arama faaliyetlerinde kullanılan başlıca jeofiziksel yöntemler şunlar:

 

  • Manyetotellürik (MT) / Audio Manyetotellürik (AMT): Manyetotellürik (MT), doğal kaynaklı bir jeofizik yöntemi. MT ile aynı çalışma prensibine dayalı olan Audio Manyetotellürik (AMT) ise MT’den daha yüksek frekans bandına sahip. Her ikisi de güneşteki patlamaların, iyonosferdeki elektromanyetik olayların ve yeryüzüne düşen yıldırımların oluşturdukları doğal elektromanyetik dalgaların yer kabuğunda ilerlemeleri ve içlerinden geçtikleri kayaçların iletkenliklerine göre davranışlarının ölçülerek, kayaçların iletkenlik dağılımlarının belirlenmesi esasına dayanıyor. Jeotermal aramalar açısından dünya genelinde uzun zamandır kullanılmakta olan MT/AMT yöntemleri, son yıllarda ülkemizde de yaygın olarak tercih ediliyor.
  • Düşey Elektrik Sondajı (DES): Bu yöntem, jeolojik sorunların çözümünde başvurulan başlıca jeofiziksel yöntemler arasında yer alıyor. Bir jeolojik yapının, içerisindeki kayaçların yatay ve/veya düşey yönlerdeki elektriksel iletkenlik farklarından yararlanılarak aydınlatılması, elektrik öz direnç (rezistivite) yönteminin uygulanmasındaki temel amaç. DES yönteminde, yer altı tabakalarının derinlikleri ve kalınlıkları, kayaçların öz direnç farklılıklarından yararlanılarak belirlenmeye çalışılıyor. DES, sığ jeotermal yapıların belirlenmesi açısından oldukça etkili bir yöntem.
  • Self-Potansiyel (SP) Yöntemi: Yerin sığ derinliklerindeki birbirinden son derece farklı yapısal özelliklerden dolayı, doğal olarak kendiliğinden oluşan çeşitli elektrik gerilimler bulunuyor. Self-Potansiyel Yöntemi, yer kabuğunun içine herhangi bir elektrik akımı uygulamaksızın, yer altı özelliklerinin, yerin içinin elektrokimyasal ve fizikokimyasal özelliklerine bağlı ve dolayısıyla doğal olarak oluşmuş elektrik potansiyelinin ölçülmesiyle saptandığı bir jeofizik metot.
  • Sismik Yöntem: Sismik terimini kısaca, herhangi bir enerji kaynağının, yerküremizin katı, sıvı ve gaz ortamlarında oluşturduğu mekanik titreşim dalgalarının yayılma mekanizması olarak tanımlayabiliriz. Dolayısıyla, sismik dalga kavramı da mekanik titreşim dalgası anlamına geliyor. Sismik dalgaların oluşumunu ve yayılma mekanizmasını inceleyen bilim dalına Sismoloji Sismik Yöntem ise sismik dalgaların çeşitli teknik araçlar ve metotlarla kaydedilerek, yerin içinin jeolojik yapısının belirlenmesi. Sismik dalgalar, yerküremizin derinliklerinden geçtikleri sırada, geçici olarak bir miktar yer değiştirmeyle birlikte çok küçük bir hacimsel değişime (deformasyona) neden oluyorlar. Sismik dalga hareketleri, Cisim Dalgaları (P ve S Dalgaları) ile Yüzey Dalgaları (Rayleigh ve Love Dalgaları) olmak üzere iki grupta değerlendiriliyor.

Jeotermal aramalarda Sismik Refleksiyon (Yansıma) ve Sismik Refraksiyon (Kırılma) yöntemlerinin her ikisi de kullanılıyor. Sismik Refleksiyon yöntemi, kuyularda dinamit patlatma işlemiyle bir enerji kaynağı oluşturularak yahut (günümüzde daha yaygın olarak tercih edildiği şekliyle) patlamasız bir kaynak kullanılarak (Vibroseis) uygulanıyor.

Ruhsat potansiyeli araştırma hizmetleri

Gerçekleştirdiğimiz arama faaliyetlerimizde elde ettiğimiz tüm verileri birlikte yorumlayarak, jeotermal ruhsat sahanızın potansiyelini belirliyoruz. Bu çalışmamızın sonucunda, oluşturduğumuz jeolojik modeli diğer araştırma ve etütlerle elde ettiğimiz bilgilerle bir araya getirerek, hepsiyle birlikte bir kavramsal modele dönüştürüyoruz. Ruhsat sahanız için oluşturduğumuz kavramsal model ile sahanızın sınırları içerisinde öne çıkan potansiyel alanlarda sondaj yer belirleme çalışmalarına başlıyoruz. Bu aşamadan sonraysa, ruhsat sahanızda açılmasını planladığınız kuyuların derinliklerini, kesilecek birimlerin tanımlanmasını ve tüm sondaj proseslerinin planlamalarını da sizin için yapıyoruz.

 

  • Jeotermal ruhsat potansiyel raporunun hazırlanması
  • Kavramsal modelin oluşturulması
  • Arama sondajı yer belirleme raporunun hazırlanması

Resmî kurum başvurularınız için gerekli raporların hazırlanmasına yönelik hizmetlerimiz

Medithermal Enerji olarak, resmî kurumlara yapacağınız başvurularınız için hazırlamanız gereken tüm detaylı raporlama işlemlerinizde sizlere teknik destek sağlıyoruz.

 

  • YİKOB – Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı arama faaliyet raporu
  • YİKOB – Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı yıllık faaliyet raporu
  • YİKOB – Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı sondaj başvuru dosyası
  • ÇED – Çevresel Etki Değerlendirmesi izinleri için teknik destek
  • Ön Lisans ve Lisans resmî başvurularınız
  • Jeotermalle ilgili diğer tüm başvurularınız
  • Jeotermalle ilgili diğer tüm fizibilite ve değerlendirme raporlarınız

Detaylı bilgi için bizimle 7/24 iletişime geçebilirsiniz.

Bize Ulaşın

Uzmanlık alanlarımız dâhilinde ilgilendiğiniz ve size yardımcı olabileceğimiz her konudaki sorularınızı cevaplamaktan mutluluk duyacağız. Bizimle 7/24 iletişime geçebilirsiniz.